Long Island - Montauk USA

Nákup letenky do USA – tajné tipy!

Úspěšně jsem zvládla zajistit si práci a ubytování, vyřídila všechny formality pro zaměstnavatele a ambasádu, víza jsou nalepená v pasu. Je tu tedy další krok – nákup letenky.

Upozorňuji, že následující návod nefunguje jen do USA, ale je univerzální!

Při tak dlouhé cestě, jako je Praha – New York není rozumné řídit se jen cenou letenky a brát tu nejlevnější. Přímý let z Prahy do New Yorku trvá 9 hodin, nebo 11 – 21 hodin s mezipřistáním. Lepší je odlétat a přilétat v denní hodinu, mít dostatek času na přestup a zároveň ne moc. Také výběr aerolinky může hodně ovlivnit pohodlí cesty. Důležité je sledovat, jestli jsou v ceně zahrnuty všechny poplatky a odbavené zavazadlo.

Po několika měsících sledování letenkových serverů mám opět pár doporučení.

Pravidlo číslo 1 – vymazat všechna cookies a otevřít anonymní okno prohlížeče. Je to tak, letenkový server vám může postupně zvyšovat ceny letenek, aby vás donutil k rychlému nákupu.

Když potřebujete +/- konkrétní termín (což u Work and Travel je), nemá cenu sledovat akční letenky na českých portálech. Mají velmi málo termínů a nelze spoléhat na to, že ten dokonalý termín se tam jednoho dne objeví.

Pro samotné vyhledávání – vždy mi nejlevněji vychází Skyscanner, kde je navíc super funkce – zobrazení cen za celý měsíc a následně vybrání si nejlevnější kombinace. Můžete si také zvolit interval, kdy chcete odletět a jiný interval příletu.

jfk

 

Další radou nakupovat v úterý v dopoledních hodinách. Zní to divně, ale na nějaké cestovatelské přednášce jsem se dozvěděla, proč jsou letenky v úterý dopoledne nejlevnější. Velké letecké společnosti vypisují ceny letů v pondělí. Na to reaguje konkurence snížením cen – právě v úterý ráno. Dále v týdnu se ceny zase zvyšují v důsledku stoupající poptávky.

Posledním doporučením je nakupovat letenku 2-3 měsíce před plánovaným odletem. S takovým předstihem jsem koupila výhodně letenku jak do Jakarty, tak do New Yorku.

Taaaak. Máme 2 měsíce před odletem, úterý ráno a otevřený výpis nejlevnějších letů Skyscanneru. V mém případě jsem volila interval odletu mezi 9.6. a 12.6., návrat mezi 20.9. a 30.9.

Řadíme lety od nejnižší ceny a koukáme se na letecké společnosti, dobu letu a dobu přestupu. Občas je lepší připlatit si 1000 Kč a netvrdnout 14 hodin někde na letišti v Moskvě :). Také je pohodlnější dorazit na cílové letiště přes den, abyste se dostali na místo ubytování.

Jak to tak vypadá, budu nejspíš nocovat 8 hodin v tranzitní hale v Istanbulu. Když ale nechci dávat za přímou letenku 25 000 Kč, musí se něco obětovat. Na druhou stranu Turkish Airlines byly vyhlášeny jako top aerolinky v Evropě (nevim kdy) a podle recenzí cestujících si často stojí lépe než Emirates.

Za výše splněných podmínek se základní cena zpáteční letenky dostala na 11 405 Kč. Turkish mají zajímavé podmínky ohledně zavazadel – povolena jsou 2 zavazadla do 23 kg. Pro někoho možná užitečné, pro mě rozhodně ne. Určitě se nebudu tahat se 46 kg bagáže tam, ani zpět 😀

let usa

Zprostředkovatele letenek Gotogate jsem zvolila z prostého důvodu – možnosti dokoupení služby Flexible ticket (možnost dodatečné změny termínu letu). Stojí to sice 3000 Kč, ale vzhledem k mému velmi neurčitému plánu se to hodí. U flexible ticket stojí za zmínku pár důležitých informací:

  • můžete si to koupit jen při nákupu letenky, ne dodatečně
  • případná změna se musí provést aspoň 24h před plánovaným odletem
  • když bude nová letenka dražší, rozdíl se musí doplatit
  • změnu lze provést pouze jednou

Při platbě za letenku je třeba mít aktivované internetové platby a dostatečný limit na kartě. Tady se hodně lidí zasekne :). Letenka přijde hned na e-mail a vypadá jako na obrázku výše. Je dobré si ji uložit na Google disk do složky, kde mám scany a elektronické verze všech potřebných dokumentů.

Následně můžeme provést kontrolu letenky na webových stránkách aerolinek. Hledáme sekci „My bookings“, „My reservations“ a podobně. Zde napíšeme rezervační číslo, které nám přišlo na e-mail od zprostředkovatele (např. Gotogate) s rozpisy letů. Dále napíšeme své příjmení a naše rezervace by se měla zobrazit.

Většina leteckých společností také nabízí online check-in. Na stránce aerolinky vyplníme formulář pro check-in 24 hodin před odletem a vyhneme se dlouhé frontě při odbavování zavazadel. Kdo se totiž zacheckoval předem, má speciální přepážku, kam přijde jen technicky zdatnější mládež. Takto to vypadalo při letu s Emirates, Turkish Airlines též nabízejí službu online check-in.

Máme letenku? Je čas pořídit si cestovatelskou výbavu!