USA

Cestovatelská výbava (nejen) do USA za pár dolarů!

Správný cestovatel potřebuje různé cestovní vychytávky. Cestovatelská výbava do USA se zas tolik neliší od té kamkoliv jinam, do Ameriky potřebujete navíc jen víza a adaptér do zásuvky 🙂

Tuhle stránku budu pravidelně aktualizovat podle toho, co všechno si pořizuju. Do některých věcí se vyplatí investovat víc peněz (zavazadlo, funkční oblečení) a něco si můžeme koupit za 3 USD na Aliexpresu.

Ze všeho nejdřív potřebujeme zavazadlo. Dlouho jsem byla přesvědčená, že poletím do USA s krosnou – jako do Indonésie. Kufr je prostě nepraktický a kdo se s ním má pořád tahat. Ale nedávno jsem si to rozmyslela z těchto důvodů: V pokoji nebudu sama, co když bude málo úložného prostoru? Kufr bude taková moje skříň. Budu tam 4 měsíce, chci mít věci přehledné a ne se hrabat v batohu. Taky si budu chtít cennosti zamknout.

Nakonec jsem si vybrala Kufr Carlton Sonar, největší velikost 79 cm. Cestou tam bude asi poloprázdný, ale nazpátek naopak. Kufr má polykarbonátový shell povrch, váží jen 4,4 kg, 4 kolečka a bezpečnostní zámek. Tak snad bude sloužit!

Do letadla si beru batoh na záda Burton Tinder Pack. Vypadá hlavně super cool, má přihrádku na notebook a je velký tak akorát. Co mi na něm trochu vadí je, že nemá popruhy pro upevnění batohu kolem boků, ale jen přes prsa.
A následuje ultimátní výbava z Aliexpresu za pár šupů.
Voděodolný obal na telefon: 4,74 USD
 cestovatelská výbava - obal

AliExpress.com Product – CHOETECH Inflatable Waterproof Pouch Mobile Phone Bags 30M Underwater Dry Case Cover For iphone 5 5S 6 6S Plus / Samsung / LG

Dále tady máme můj oblíbený obal na laptop. Není sice z tvrdého materiálu, ale design a zpracování je velmi kvalitní! Set obsahuje brašnu na laptop a další malou taštičku třeba na kabely, nebo powerbanku.
13,85 USD
 cestovatelská výbava  laptop

AliExpress.com Product – Genuine Brand Retro Laptop Bag National Style Shockproof Waterproof Laptop Sleeve Notebook Case For 10/11.6/12/13.3/14/15 inch

 Můj oblíbený pytel na záda s bohémským designem: 9,48 USD
 cestovatelská výbava pytel na záda boheme

AliExpress.com Product – 2015 women canvas Bohemia vintage backpack string bag travel storage organizer printing backpack

 

Boží věc – Packing cubes pro přehledné rozdělení oblečení do kufru! Koupila jsem si podobné v IKEA za 150 kč (3 ks), ale objevila jsem na Aliexpresu dokonce 6 ks za 8 USD.

 

cestovatelská výbava packing cubes

AliExpress.com Product – 6PCS/Set High quality Oxford cloth travel mesh bag in bag luggage organizer packing cube organiser for clothing

 

Rychloschnoucí osuška je nepostradatelnou součástí výbavy cestovatele! – 7 USD

cestovatelská výbava rychloschnouci osuska

AliExpress.com Product – Portable Quick-drying Towel Strong Absorbent Popular Microfibre Towel Outdoor Sports Camping Travel Towel

Sluneční brýle, které vypadají jako Ray-Ban pro ztráceče brýlí za pár šušní. Koupila jsem si rovnou 5 ks, protože je věčně někde nechávám a ničím.

cestovatelská výbava bryle

AliExpress.com Product – Fashion Vintage Sunglasses Women Men Brand Designer Female Male Sun Glasses Women’s Cat Eye Eyeglasses UV400

 

Do obou zavazadel se snažím vždy balit minimalisticky. Neberu si zbytečně moc oblečení ani obrovské balení sprcháčů a šamponů, které váží nakonec nejvíc.

Následuje můj seznam věcí, které jsem si brala na čtyřměsíční pobyt do USA. Odbavené zavazadlo vážilo 16 kg, příruční batoh asi 5 kg.

 

Doklady

Pas, občanka, ISIC

Formulář DS20xx

Mezinárodní řidičák

Potapěčská licence

Dokumenty od agentury

 

Elektronika

Ultrabook Dell + nabíječka a obal

iPhone, 2 kabely s nabíječkou a sluchátka

Android telefon na americkou SIM + kabel

2x externí nabíječka

MP3 přehrávač na běhání a nabíječka

Action kamera, příslušenství a selfie tyč

 

Kosmetika, léky

Mini balení šampon, sprcháč, kondicionér, suchej šampon, pasta na zuby

kartáček na zuby

Krém na obličej, tělový krém – menší balení

pudr, tužka na oči atd – do menší kosmetické taštičky

nůžky na nehty

lékárnička – klasika léky na bolest, průjem, hodně náplastí, obvazy

antibakteriální mýdlo

dámské potřeby

 

Oblečení, boty

15x kalhotky

15x ponožky

2x normální podprsenka, 2x sportovní podprsenka

4x tílka různých barev (nemačkavý materiál) a Nike sportovní tílko

1x legíny, sportovní legíny, džíny, kraťasy

1x letní šaty

1x triko na spaní

1x velký šátek

1x plavky

1x sportovní mikina a teplá mikina

Hezké Adidas boty, Nike boty na běh, baleríny, žabky

P.S. zdá se to málo, ale jako cestovatelská výbava oblečení fakt to bohatě stačí … stejně budete většinu času v práci, kde budete mít předepsaný dress code a ve volném čase si budete chtít vzít hlavně pohodlné oblečení, které nebude zmačkané. Navíc v USA jsou dobré nákupní možnosti (Outlety, výprodeje), takže budete rádi za volné místo v kufru na cestu zpět.

 

Ostatní

Průvodce USA, průvodce New York, kniha na čtení do letadla

Zápisník a několik propisek

Pytel na záda „backpack“

Malá kabelka na párty

 

Teď si možná řeknete Proč? Proč jídlo? Ale věřte mi, že když jedete na Work and Travel nebo na lowcost trip, jídlo se hodí. Hlavně pro první 2 týdny, kdy nemáte peníze a všechno se vám zdá hrozně drahý. Pozor na přepravní podmínky – nesmí se převážet žádné maso, živé věci a tak. Rok od roku se podmínky mění, doporučuji zjistit si aktuální info na MZV.

Jídlo

koření – sůl, pepř, bazalka

instatní polívky a omáčky bez obsahu a příchutí masa (10 ks)

pytlík těstovin a rýže

ovesná kaše 10 ks

arašídy a kešu ořechy

káva a čaje