Strávila jsem tam 3 měsíce a zažila toho hodně, tak vám tady povím takové obecnější informace o Montauku. Z jiné perspektivy a trochu objektivně…

Montauk je třítisícové městečko na samém konci Long Islandu. Probouzet se začne až v dubnu, kdy se začne oteplovat, ale plná sezóna se rozjede až po 4. červenci – Dnu nezávislosti USA. Tímto dnem začínají dětem prázdniny a rodiny tak vyrážejí na dovolenou. Sezóna končí tzv. Labor Day, prvním pondělím v září, kdy je také státní svátek.

Američané jezdí na dovolenou k moři buď do Karibiku (když jsou teda WOW dobrodruzi), na Havaj (když se jim chce letět takovou dálku), nebo jednoduše na nejbližší pobřeží USA. Pro New Yorčany je to právě Long Island, který má opravdu krásné pláže.

Z New Yorku do Montauku je to tak 2-3 hodinky autem, ideální vzdálenost na víkend u pláže. Podle toho taky vypadají ceny hotelů, Lonely Planet dokonce vyhlásil Montauk nejdražší plážovou destinací v celých Spojených státech!

Nejlevnější hotel u pláže stojí 312 dolarů za noc (!!!), takže milí přátelé mě tady asi nenavštívíte, pokud nechcete spát v kempu ve stanu. Dokonce i nejdražší místa na Havaji nestojí tolik. Nechápu fakt.

 

Altánek na náměstí
Altánek na náměstí

 

V červenci a srpnu je tady narváno (hlavně o víkendech), restaurace a bary praskají. V zimě je tady zase totální mrtvo a pohybují se tu jen starousedlíci, nebo New Yorčani, kteří si tu koupili vilu a jezdí sem na víkend.

Léto znamená taky poptávka po sezónních zaměstnancích, kteří si tu můžou slušně vydělat. ALE za cenu toho šíleně drahýho ubytování. Proto taky platim 185 dolarů týdně za svou půlku postele (pěknej shit).

 

Montauk, new york, long island
Montauk, NY – Na mapě označen Montauk Motel – kde bydlím, pak Gosmans – moje práce a Shadmoor Park – moje oblíbený místo. Interaktivní mapa zde.

 

highlighty

pláže

Montauk beach – Tahle pláž je nejblíže centru a také nejvíce přelidněná. Táhne se podél celého města několik mil, je krásná, široká a se světlým pískem.

Ditch plains – Nachází se asi jednu míli od centra, Shadmoor parkem. Je menší a taky klidnější, je vyhlášená hlavně pro surfaře. Právě sem chodí jezdit profi surfaři i skupinky začátečníků pod vedením instruktorů. Tady o tom, jak jsem surfovala.

Navy beach – Tahle oblázková pláž je na opačné straně Long Islandu, asi 2 míle od centra. Protože nesměřuje k Atlantiku, nejsou na ní takové vlny jako na předchozích dvou. Moc lidí sem nechodí, protože okolí není moc hezké. Aby se sem člověk dostal, musí projet takovou ošklivou průmyslovou zónou, kde to pěkně smrdí. Je tu jen jedna krásná restaurace s úžasným výhledem na západ slunce.

 

Ditch Plains Beach
Ditch Plains Beach

parky a rezervace

Montauk Point State Park s Majákem – symbol Montauku je nejznámější. Samostatný článek zde.

Můj oblíbený Shadmoor Park je podle mě nej místo. Nachází se mezi hlavní pláží a Ditch Plains, asi kilometr od centra. Parkem vede turistická stezka a v jeho srdci stojí dva bunkry z druhé světové války. Z útesů je krásný výhled na oceán a na Ditch Plains.

Rozlehlejší Hither Hills State Park se rozkládá na opačné straně od Montauku. Je tam mnoho turistických a cyklistických tratí a nechybí ani kemp u pláže.

 

Shadmoor State Park
Shadmoor State Park

místní speciality

Montauk je rybářské městečko a místní restaurace jsou vyhlášené pro seafood pokrmy. Hlavní specialitou je humr (lobster), který je trochu i symbolem Montauku. Lobster roll (salát z humra v pečivu) se dá pořídit na každém rohu.

Dalšími místními pochoutkami jsou mušle, škeble, slávky, ústřice, bronzino fish nebo fluke. V několika restauracích se dá koupit moc dobré sushi.

Každý si tu přijde na své – i typický Američan. I když jdete do seafood restaurace, najdete na jídelním lístku burger s hranolkama, fish and chips, hot dog nebo tacos.

 

Humr
Humr (Lobster)

Noční život

Ano, i párty jsou tady v Montauku vyhlášené. V sezóně je možné tu pozorovat každý den davy ožralé Newyorské omladiny. Jeden můj kamarád mi řekl, ať si radši nedělám obrázek o Američanech podle toho, co vidím tady v Montauku, protože to není úplně reprezentativní vzorek. No dobře, zkusím to. Na vlastní oči jsem v pokročilejších hodinách viděla tak nechutný lidi, že v Praze se oproti tomu všichni chovají docela slušně.

Každopádně v Montauku jsou tři oblasti nočního života – Downtown (město), Docks (v přístavu, v okolí mojí práce Gosman´s) a Surf Lodge (prostě Surf Lodge na půl cesty). V Downtown to vypadá všechno stejně – happy hours na hnusný koktejly, který se nedaji pít, „DJ“ pouští mainstreem RnB a hiphop ze svýho playlistu na YouTube, všude podnapilé slečny každého věku, kterým lezou prsa i špeky z rádoby módního oblečení a našampónovaní frajírci v košilích.

V Docks už se to tváří trochu luxusněji, protože tam kotví ty drahý jachty. Po 1 hodině ráno jsou ale stejně všichni zas na kaši a nezaujatý pozorovatel si připadá jak Alenka v říši divů. Hrajou tam spíš klasický diskotékový tancovačky, nebo i oldies. Kluby maji krásný venkovní terasy s posezením na gauči a světélkujícími řetězy, odkud se dá pozorovat přístav těmi jachtami.

Surf Lodge je asi to nejvíc posh a luxusní místo v Montauku. Kromě klasický diskotéky tam probíhají live koncerty, promítačky, jóga a další akce. Drink stojí 16 dolarů, brunch a večeře přijde dráž než obvykle.

The Surf Lodge
The Surf Lodge u jezera