Berlín Evropa

Berlín v zimě – sightseeing a techno

berlin

Přišel únor a s ním další výlet do zahraničí. Tenhle rok jsem si dala za cíl navštívit aspoň 3 cizí země, ale trochu to změním – 6 MÍST v zahraničí, kde jsem ještě nebyla! Přišel na řadu Berlín.

Nejlevnější doprava do Berlína

BERLÍN. Už dlouho jsem plánovala cestu do tohohle města, který je jen pár hodin od Prahy, ale nikdy jsem se k tomu nedostala. Konečně to přišlo a díky, že 1.2.2018 za mnou v práci Marťa přišla k počítači s tím, že Regiojet má valentýnskou slevovou akci na jízdenky. 1+1 zdarma.

Tahle akce sice trvá celý únor, ty nejlepší termíny jsou však hned pryč. Koupily jsme víkendové jízdenky s odjezdem v sobotu 24.2. ve 3:30 z Florence a zpět 26.2. ve 2:00 (a rovnou do práce haha…). Celková cena byla 800 Kč za obě zpáteční jízdenky.

Nicméně Regiojet má stále nějaké akční nabídky, tak stojí za to sledovat jejich web.

Existuje více možností, jak se do hlavního města Německa dopravit.

  • Vlak: Z Prahy kolem cca 1000 kč
  • Flixbus:  Z Prahy 14x denně od 390 Kč
  • Regiojet: Z Prahy 9x denně od 390 Kč
  • Letadlo: vůbec se nevyplatí, zbytečné to hledat.
  • Auto: Z Prahy je to 350 km, 3,5 hodiny cesty. Při spotřebě 7 l/100 km mi kalkulačka vypočítala náklady na 700 Kč, počítala bych spíš 800-900 Kč za jeden směr. Při jízdě 3 a více lidí se to určitě vyplatí.

 

Jak najít levné ubytování v Berlíně

Předem jsme si rezervovaly ubytování v hostelu. Vybíraly jsme sice podle ceny, ale nejdůležitější byla poloha co nejvíce v centru. Nakonec se objevil super hostel jménem Check-in ve čtvrti Kreuzberg, asi 500 m od centra s neuvěřitelně nízkou cenou, 12 EUR na noc. Fakt to byla pravda! Update: cena v červnu je kolem 18 EUR na noc.

Tohle ubytování jsme našly na Booking.com. Cena a dostupnost se mění podle sezóny. Za sebe doporučuji hostel, protože jsem cestovala s kámoškou, chtěla jsem hlavně postel na přespání a sprchu. Na jednu noc to úplně stačí. I na dvě noci.

Booking mi cenově vychází vždy nejlíp. Když uděláte určitý počet rezervací, dostanete jakýsi „odznak“ a máte pak 10 % slevu nebo další výhody. A to se vyplatí žejo. Airbnb už jsem jako cestovatel zazdila, protože dohadovat se s majitelem a řešit nějaký reviews, a já nevim co ještě, mě obtěžuje. Není nad prostý příchod na 24/7 recepci.

Pokud si objednáte ubytko přes tento odkaz, dostanete rovnou 10 % slevu (a já 15 USD na další ubytko, bude to win-win :))



Booking.com

BERLÍN – Co vidět

Pro sightseeing je Berlín perfektní město. Je tu hodně co k vidění a každý si tu přijde na své. Historie, 2. světová válka, památky, architektura, pouliční umění.

Nachodily jsme strašně moc kilometrů. Moje appka mi hlásila kolem 30 km denně.

Je v tom započítaná i techno párty v neděli mezi půlnocí a 6 ráno. Nechápu jak jsem to mohla dát.

Pro ty, co nechtějí nachodit 65 kilometrů za 2 dny doporučuju svézt se MHD k Braniborský bráně a případně pak z centra k East Side Gallery 🙂

Zajímavosti a pamětihodnosti jsem seřadila tak, jak jsme to během dvou dnů oběhly my. Hostel Check-in se nachází blízko místa Charlie Checkpoint.

  1. Vítězný sloup Victory Column (Siegessaule) – nahoře na vyhlídce jsme nebyly, ale prý je tam fajn výhled, vstup 3 EUR.
  2. Tiergarten „Central Park“. Od Victory Column míříte tímto parkem přímo k Braniborské bráně. Být tady v létě, už tu frčím na longboardu! Super asfaltky i cesty na běhání.
  3. Braniborská brána. Krásné místo, které je povinností navštívit.
Braniborská brána, berlín, německo
Braniborská brána, Berlín

Tato původní celní brána do Berlína z 18. století se stala symbolem studené války a rozdělení nejenom Berlína, ale celé Evropy na dvě části.

Během existence berlínské zdi se brána nacházela v hraničním pásu a nebyla ani přístupná. Historicky vešel ve známost proslov presidenta USA Reagana, který zde při návštěvě Západního Berlína 1987 pronesl k M. Gorbachevovi„Mr. Gorbachev, open this gate! Mr. Gorbachev, tear down this wall!“

4. Památník holocaustu – působivé šedé kvádry mají připomínat židovské oběti za dob nacismu.

Památník holocaustu, belin
Památník holocaustu

5. Potsdamer Platz –  zde jsou k vidění kousky berlínské zdi a na opačné straně se nachází Berlin Mall, kde je to celkem fajn (a to obchoďáky moc nemusím). Nahoře si můžete vybrat ze spousty dobrého jídla za pár euro a také musím doporučit obchod Fashion Club, kde jsme si nakoupily super oblečení extrémně levně.

Potsdamer Platz, berlin
Potsdamer Platz

6. Charlie Checkpoint – nejznámější hraniční přechod mezi východním a západním Berlínem. Ve venkovní expozici si můžete prohlédnout jeho historii a příběhy různých uprchlíků.

7. East side gallery je v současné době větším zachovalým zbytkem berlínské zdi. Můžete si na ní prohlédnout výtvory moderního umění a udělat super cool fotky, jako my.

East side gallery, berlin
East side gallery
East Side Gallery, Berlín, Německo, germany, street art
East Side Gallery

8. Volkspark Friedrichshain – krásný urdžovaný parčík s fontánami a kavárnami. Kdyby nebyla taková kosa, je to tu fakt pěkný.

9. Alexanderplatz – zde se nachází dominanta Berlína, televizní věž. Musím říct, že kam se hrabe naše Žižkovská věž, tahle věž je silná!

Televizní věž na Alexanderplatz
Televizní věž na Alexanderplatz

10. Historická čtvrť – tu najdeme po cestě od Alexanderplatz, po Unter der Linden směrem k Braniborské bráně. Působivé stavby dóm, muzeum a opera dodávají Berlínu vznešený vzhled.

Braniborská brána v noci
Braniborská brána v noci

11. VW galerie – na tuhle super galerii jsme narazili náhodou, když jsme se chtěly trochu ohřát. Vstup je zdarma a můžete si prohlédnout zajímavou expozici zaměřenou hlavně na ekologii a udržitelný rozvoj v souvislosti s firmou Volkswagen.

12. Unter den linden – to je takový Berlínský Václavák. Akorát bez dealerů, zlodějů a prostitutek. I koně tam mají.

Unter den Linden
Unter den Linden

13. Bundestag Parlament – známá prosklená kopule nabízí komentovanou prohlídku zdarma. Je však třeba se předem zaregistrovat na internetových stránkách. Absolvovali jsme to a musím říct, že to bohatě stačí k tomu, abyste se o Berlíně a jeho historii dozvěděli vše potřebné a navíc si užili krásný výhled na město. P.S. je tam zima. P.P.S. komentovaná prohlídka = sluchátka a přehrávač. P.P.P.S. Není to v češtině.

 

Kam na párty v Berlíně

Berlín je proslulý svou techno scénou a kdo má aspoň trošku rád techno, návštěvu nějakého z místních klubů rozhodně nesmí vynechat. Navštívily jsme Berlín o víkendu, takže akce probíhaly snad ve všech klubech. Ale věřím, že i v týdnu se dá  jít na spoustu akcí. Po tom, co jsme si udělaly průzkum, vstup stojí všude okolo 15 EUR.

Původně jsme měly v plánu vyrazit do legendárního slavného techno klubu Berghain. Četly jsme o něm hodně. Vyhazovači si hodně vybírají, koho tam pustí, a koho pošlou pryč, i když si tam vystojí tříhodinovou frontu. U vstupu zaplatíte 15 Euro a dostanete razítko, kde je napsáno „Don´t forget to go home“.  Uvnitř se nesmí fotit a párty jede nonstop celý víkend. Prostě Berghain je místo, který nutně potřebuješ vidět. Aspoň zvenku.

Berghain, Berlin
Berghain

Bohužel v době naší návštěvy měl Berlín asi -20 stupňů a v tom tříhodinovou frontu stát fakt nechceš. Ani hodinovou frontu nechceš stát.

I posilnily jsme se na cestu rumem a vyrazily směr klub Tresor, který byl v docházkové vzdálenosti od hostelu. Už ve frontě jsme si našly nové kamarády a spoustu dalších vevnitř, takže jsme se dobře bavily.

Jak to vypadalo vevnitř nejde moc dobře popsat. Musí se tam prostě jít!

Klub je docela velký, má 2 patra. Dole je techno stage, nahoře house stage a mezi tím podivné místnosti, chodbičky, posezení. Všude je dost tma, mlha a kouř, občas zableskne stroboskop. Lidi mi celkově přišli dost v pohodě, neviděla jsem tam nikoho přehnanýho, agresivního ani ožralýho. Řekla bych, že pokud se tam někdo začne chovat jako debil, dostane hned padáka.

Videa nějaký mám, ale není tam toho moc vidět nebo slyšet. Point je, že to fakt stálo za to a viděly jsme místní techno kulturu.

Musím říct, že v Praze něco takového hodně chybí. V Dlouhé máte všude komerční elektro nebo drum and bass, který moc nemusím.  Pak je tu Ateliér a Studio 54, kde hrajou deep house a občas techno, ale obtěžuje mě jen vidět ty nechutný lidi.

Berlínské umění a street art

Kromě East Side Gallery mám několik fotografií zachycujících pouliční umění. Můžeme v něm identifikovat silný vliv komunismu i nacismu v minulosti i současné evropské problémy např. s uprchlickou krizí.

Refugees welcome, berlin, eas side gallery

East side gallery, street art, berlin

Berlin street art, siberian hackers, germany

Berlin art East Side Gallery East Side Gallery East Side Gallery berlin art berlin

 

To by bylo vše, na závěr bych shrnula, že se mi v Berlíně moc líbilo hlavně kvůli jeho autentické kultuře. Výlet do Berlína je ideální na víkend a vůbec nemusí vyjít draho. S akčními jízdenkami a mimosezónní cenou ubytování jsem utratila kolem 1500 Kč + nákup oblečení 20 EUR.

Rada pro příště? Zvolit teplejší měsíc … a vzít si longboard, jako třeba do Budapešti 🙂