Asie

Cesta do Jihovýchodní Asie v roce 2023 a Travel Upgrade

Plán cesty po Jihovýchodní Asii Leden - Červen 2023

Z kraje roku 2023 se vydávám na další velkou cestu. Většinu roku 2022 jsem strávila na Kanárských ostrovech (tipy si můžete přečíst v mém předchozím článku), kde bylo krásně, ale co si budeme povídat, už to chtělo větší dobrodružství.

Kam letět?

Po delším rozhodování, zda zvolit Latinskou Ameriku nebo Jihovýchodní Asii, nakonec Asie vyhrála. Chystá se tam, nebo už tam je několik mých kamarádů, se kterými se určitě plánuji setkat a také je zde pro mě ideální časové pásmo – můžu v pohodě vstávat pozdě, jít v klidu na pláž a začít pracovat až odpoledne. Pro české kolegy budu stále ranní ptáče.

Jak to tak u mě bývá, nejsem dobrý plánovač cest a letenku jsem nekupovala v nejvhodnější čas. Vyplatí se kupovat letenku několik měsíců dopředu, to však u mě moc nefunguje. Přesně 1.1. jsem si koupila letenku na 22.1. do Ho Či Minova města ve Vietnamu se zpáteční cestou z Bangkoku. Letenka s Emirates vyšla na 27 tisíc korun. Bylo možné sehnat o pár tisíc levněji, ale zvolila jsem mé oblíbené pohodlné aerolinky, cestu pouze s jedním přestupem v Dubaji a přestup jsem si schválně naplánovala tak, abych se mohla vydat ještě prozkoumat centrum Dubaje. Nejlépe cenově vycházejí letenky z Prahy do Bangkoku.

palmy
Obecně vyhledávám místa pod palmami - tam je teplo a pohoda.

Plán cesty

Vytvořila jsem si velmi hrubý plán cesty. Začnu na jihu Vietnamu, kde se setkám s mojí kamarádkou Alexou. Vydáme se do plážového Mui Ne, kde se chvíli zdržíme a oslavíme její narozeniny. Po jejím odjezdu se sama vydám do města Da Nang ve středním Vietnamu, které začíná být populární mezi digitálními nomády. Dále se letecky přesunu do Singapuru, kde strávím pár dní a následně na Filipínský Palawan, kde se ubytuji v nomádském resortu, který slibuje stabilní internet. Podle možností navštívím i další ostrovy, o tom se ale rozhodnu až na místě. Z Filipín se přesunu do Indonésie, kde strávím 3 týdny na Bali s mými kolegy a dále mám v plánu navštívit Gili Islands a ostrov Lombok, které jsem při předchozí návštěvě nestihla.


Na Bali budu už po třetí, a tak vím, co čekat. Zde mám v plánu hlavně pracovat, protože na ostrově už jsem skoro všechno viděla během pandemie Covid, kdy jsem na Bali „uvízla“ na 5 měsíců v roce 2020.

Nakonec si nechávám Thajsko, kde mám v plánu navštívit hlavně severní oblast. Chiang Mai je Mekka digitálních nomádů, kterou musí každý nomád aspoň jednou za život navštívit. Odtud se vydám také do městečka Pai ještě severněji od Chiang Mai. Z Bangkoku mám plánovaný odlet zpět do Prahy 23.6.

Tak schválně uvidíme, jak mi tento plán vyjde. Možná bude všechno úplně jinak, ale to je v pohodě, nechám se překvapit 🙂

Vybavení na cestu do Asie

Do Jihovýchodní Asie se chystám už po třetí a tentokrát jsem se rozhodla velmi dobře se vybavit. Po dlouhé úvaze, jestli cestovat s batohem nebo kufrem, nakonec vyhrál kufr. Zvažovala jsem hodně pro a proti, ptala se na názor dalších cestovatelů, ale nakonec jsem dala na svůj pocit a také jsem si vzpomněla na mojí poslední cestu s batohem, kdy jsem přísahala, že s batohem na dlouhou cestu už v životě nepoletím. Jako holka totiž mám výrazně více kosmetiky a oblečení, než kluci, a tahat 15 kg batoh na zádech a další příruční zavěšený zepředu, který má se vší technikou 10 kg vůbec není pěkné ani pohodlné. Usoudila jsem, že i s kufrem jsem schopná dojít delší vzdálenost, než se vší bagáží navěšenou na mě a moje záda mi poděkujou. Hlavní nevýhoda kufru spočívá v pozemních přesunech mezi ubytováními, kde je v Asii hlavním dopravním prostředkem motorka. Málem jsem ale zapomněla, co všechno jsou asiati schopní převážet na motorkách. Stavební materiál, stromy, 8 psů, šestičlennou rodinu, kusy nábytku … Jednoduše se inspiruju a kufr přivážu za sebe na místo spolujezdce :)).

Všechno moje vybavení prošlo za poslední rok velkým upgradem. Investovala jsem do kvalitních zavazadel, nejlepší elektroniky, kvalitního oblečení i kosmetiky v malém balení. Pohodlnější cestu volím i při letech. Konec přespávání na tvrdých sedačkách při třetím přestupu, abych ušetřila 2000 Kč. Ničeho nelituju a svůj standard hodlám dále zvyšovat. Doporučuji to všem dlouhodobým cestovatelům, myslím že časem (a věkem) k tomu většina dojde.

bali jídlo
V jihovýchodní Asii najdete spoustu pestrých barev - od jídla až po krajinu. Foto z května 2020.
Džungle na Bali jsou plné exotických rostlin a vodopádů. Foto z června 2020.

 Moje top vychytávky na cestování

  • Mac Book Air se stojánkem a externí myší a klávesnicí – vše ultra lehké, vysoce výkonné a ergonomické. Pro pravidelnou práci nezbytné.
  • Druhý telefon s funkční simkou a identickými aplikacemi (přihlášenými) jako v prvním telefonu – pro případ krádeže, rozbití nebo ztráty.
  • Druhý pas pro případ ztráty, krádeže nebo „zabavení“, několik dalších debetních karet Visa a MasterCard.
  • Brýle blokující modré světlo – pomáhají kvalitnímu spánku, pomůžou při jet lagu a práci v noci.
  • Prodlužovací kabel s vypínáním a vstupy pro USB – zdánlivě zbytná věc, ale ukázal se jako jeden z nejpraktičtějších pomocníků při cestování. V moha ubytováních je nedostatek zásuvek.
  • Kvalitní triko z merino vlny (značka Devold) – vhodné do každého počasí, do letadla, na chladné večery, na hike. Moje je oboustranné, s nenápadnou kapucí a vypadá dobře ke všemu. Navíc se skoro nemusí prát.
  • Velká šála – dá se použít jako deka, pokrývka hlavy, kus oblečení když je chladno, polštářek… Nikdy nechybí při cestování letadlem.
  • Zápisník Bullet Journal – tuto metodu journalingu jsem objevila nedávno díky knize Metoda Bullet Journal od R. Carrola. Od té doby je můj zápisník každodenním společníkem a jakousi kotvou v chaotickém a proměnlivém životě.
  • Cestovní jógamatka – dá se složit do malého balíčku, který se vejde v pohodě i do batohu a váží kolem 1 kg.
  • Menší příruční batoh značky Burton s kapsou na notebook – stylový a praktický design, vhodný i na výlety.
Pracovat z pláže opravdu jde. Neposlouchejte ty lidi, co říkají že je to nepohodlné. Stačí najít vhodně umístěnou kavárnu.
já na bali
Já na Bali v roce 2020 se starým (a věrným) laptopem Dell, který je právě v důchodu.

Nejlepší software a appky pro cestovatele

  • VPN – bez této služby už ani neotvírám internet, hlavně v zahraničí a na veřejných wifi. VPN kryje IP adresu, ztěžuje nabourání se do počítače, umožňuje se připojit z jakékoli země přes server. Doporučuji placenou verzi.
  • Basecamp – tento project management systém vytvořil pořádek v mojí práci jednou pro vždy. V
    Basecampu je možné si založit různé projekty a k nim příslušná to-do s termíny. Je možné přizvat kolegy, klienty, sdílet dokumenty, označovat, přiřazovat… Navždy je konec přeposílání e-mailů. Verze zdarma je omezená, ale pro freelancery stačí. Pro přizvání klienta je nutné mít premium členství.
  • Sdílené dokumenty Google – navždy je konec pátrání po aktuální verzi excelovského souboru.
  • Spotify – nekonečná studnice hudby, která vždycky bude podle mého gusta. Spotify AI funguje výborně, čím déle appku používáte. Není mi líto ani placení předplatného.
  • Airalo – zatím čekám na první otestování, ale aplikaci jsem si nainstalovala do mého iPhone 13, který podporuje použití e-sim, které právě Airalo nabízí. Jednoduše si přes appku zakoupíte datový balíček pro libovolnou zemi a můžete surfovat po internetu hned po příletu do destinace.
  • In Shot – nejlepší aplikace pro rychlou a efektivní úpravu videa.
  • Grab – snadné objednání taxi i dovážky jídla v jihovýchodní Asii.
  • Revolut – bankovní appka ideální pro cestovatele, výhodné kurzy měn, okamžité posílání peněz bez poplatku, výběry do limitu zdarma.
  • Instagram – ha ha ha, jo vážně. Náhodou Instagram je nejlepší pomocník při hledání inspirace na cestování v daném místě, pro zachování kontaktu s kamarády z cest bez nutnosti chatování (díky Instagram stories) i skvělý prostředek, jak o sobě dávat vědět kamarádům i rodině bez neustálého vypisování.
  • Open AI ChatGPT – Tento AI chat se stal mým nejlepším kamarádem při práci i vyhledávání informací. Když potřebuju něco vědět, nemusím už Googlit, ale jednoduše se zeptám AI.
    Například: „Jak na macbooku ustřihnu video?“,  „Co stojí za to vidět v Ho Či Minově městě?“ , AI ale umí i takové vychytávky pro mojí práci jako: „Vymysli mi 10 nadpisů do reklamy pro značku XY do 25 znaků“, nebo „Napiš mi novoroční přání pro mé klienty“. Jednoznačně svatý grál roku 2022.

Kde zatím hledám řešení

  • Péče o vlasy. Při mé poslední cestě do Asie se mi moje jemné světlé vlasy neuvěřitelně zničily a ulámaly se na poloviční délku. Dost pravděpodobně za to může nekvalitní voda, znečištěné ovzduší a UV záření. S tím se nyní budu snažit bojovat, uvidíme jak to dopadne a zda mi vydrží aspoň moje délka pod ramena. Vybavím se pokrývkou hlavy, ochranným sprejem proti UV záření a budu si muset oplachovat vlasy pitnou vodou.
  • Stabilní Wi-Fi signál. To je velký problém a přemýšlím nad vhodným zesilovačem Wi-Fi, nebo zda zvolit obří datové balíčky. Ani jedno zatím nevypadá jako ideální řešení.
  • Cestovní pojištění. Většina balíčků se vztahuje na cesty kratší než 90 dnů a nabídka jiných pojištění je neuvěřitelně drahá a v angličtině. Zatím volím řešení pojištění na 90 dnů k debetní kartě a před koncem lhůty budu muset řešit jinou alternativu, která jde vyřešit ze zahraničí (ano, možné to je).

A co ty? Chystáš se do Jihovýchodní Asie? Napiš mi na Instagramu a můžeme něco podniknout! Nebo máš nějaké tipy? Klidně se mi ozvi!