Cestování obecně

Co se může stát při cestování aneb moje cestovatelské fuck-upy

Co se může stát při cestování aneb cestovatelské fuck upy

Tak se zase hlásím po delší době… Občas se mi někdo ozve, proč už nepřidávám nic na blog, když mám teď vlastně nejvíc cestování, ale to víte… Pracuju na počítači a nechce se mi trávit u počítače ještě víc času. Navíc se zdržuji převážně v tropických zemích, venku je hezky, tak raději vyrazím na pláž.

Tentokrát přicházím s né úplně pozitivním tématem, ale zato důležitým. Na cestě jsem už víc než rok, a za tu dobu se stalo spousta super věcí, ale taky spousta nepříjemností. Fuckupy se prostě dějí a kdo chce cestovat, musí s nimi počítat a je velmi dobré se na ně předem připravit. Především pokud chcete cestovat delší dobu, než je několikatýdennní dovolená. Nastává pak celkem vysoká pravděpodobnost, že se něco z následujícího seznamu katastrof stane.

Tenhle příspěvek jsem se rozhodla napsat, jelikož se mně a mým kamarádům v poslední době stalo pár negativních věcí. Během prosince a ledna 2020-21 se mi stihl kompletně rozbít laptop, jeden telefon jsem utopila, druhý mi ukradli a nastaly problémy v mém pronajatém pražském bytě. Do toho mě postihlo pár nepříjemných, ne však vážných nemocí a úrazů.

Chci sdílet reálný život, jak to doopravdy chodí. Na instagramu můžete vidět krásné fotky a videa influencerů, kteří ukazují jen ty krásné pláže, hotely a jak si užívají bez starostí. Nenechte se zmást.


Reklama: sleduj můj insta o cestování a životě v zahraničí v době kovidu.

Reklama 2: Pokud tě zajímá cestování na vlastní pěst, práce na dálku a podobné věci, možná se ti bude hodit Travel Bible. Stáhni si ukázku zdarma Travel Bible, nebo ukázku zdarma Travel Jobs. Sama Travel Bibli vlastním a velmi mě inspirovala, například jak získat levné nebo zdarma ubytování.


Tak, pusťme se do seznamu katastrof.

1. Pandemie a světové pohromy

Okej tak začnu s touhle věcí na C, která už každého nebaví, ale mě vlastně způsobila nejlepší cestovatelský rok 2020. Když přišla největší vlna kovidu v březnu, byla jsem zrovna na Bali v české komunitě a jeden týden zavládla taková „panicko-depresivní“ nálada, kdy jsme řešili, co budeme dělat. Někteří lehce zpanikařili a kupovali předražené lety do Evropy, ale chápu, že k tomu měli také dobré důvody. Někteří vyčkávali a pak chytře využili vládní speciál. Poslední skupina včetně mě se rozhodla zůstat – většinou nezávislí mladí cestovatelé bez závazků a s nějakou finanční rezervou.

Musím říct, že to bylo jedno z mých nejlepších rozhodnutí v životě. Ale každému doporučuji hlavně nepanikařit, zeptat se sám sebe – co nejhoršího se mi může stát a s jakou pravděpodobností, a jestli mám v té zemi nějaké komunutní zázemí. Úplně sama bych tam třeba zůstat nechtěla.

Další věc se přihodila celkem nedávno – a to v říjnu 2020 v Playa del Carmen. 3x hurikán, zalepování oken, hromadný nákup, 2 dny bez elektriky, internetu a tekoucí vody.

Co se ještě může stát: zemětřesení, povodně, tsunami, výbuch sopky, tropické bouře…

Jak se na to připravit

  • Počítat dopředu s tím, že se to může stát
  • Kontakty na ambasádu
  • Dobré zdravotní pojištění, kartičku mít vždy v peněžence
  • Mít v dané zemi známé
  • Mít dobře vybavenou lékárničku, náhradní telefon, hotovost v různých měnách, powerbanku, náhradní pas
Cestování na Bali, život na Bali, česká komunita na Bali, pandemie a cestování.
Se spolubydlícími ve vile na Bali, březen 2020.

2. Úrazy

Naprosto reálná věc, která se může stát nejen vám, ale i vašim blízkým, nebo v dopravní situaci, ve které se právě nacházíte. Troufám si říct, že riziko se exponenciálně zvyšuje, pokud je vaším hlavním vozidlem motorka nebo skútr. Téměř každý cestovatel, kterého jsem potkala, měl úraz na motorce a já jsem dokonce byla svědkem velmi ošklivé nehody na Bali, kdy jsem se o zraněného musela starat a doprovodit ho do nemocnice. Můj úraz z motorky je popálenina od výfuku, kdy jsem v Thajsku položila skútr na bok a ještě mě chtěli v půjčovně pěkně obrat za malinký škrábanec.

Nutno podotknout, že i drobné úrazy se v tropických zemích hojí dost pomalu kvůli vlhkosti. Když jsem zakopla o kamen při psaní smsky, palec u nohy se mi hojil asi měsíc.

3. Nemoc

Vysoká pravděpodobnost nemoci nastává i třeba u týdenní dovolené – průjem, chřipka, kašel, úpal, otrava jídlem, horečka dengue, malárie atd.

Já jsem prodělala běžné nevolnosti, nějaká ta horečka, chřipka, podezření na koronavirus, ale naštěstí nic vážného. Kamarádka v Goi dostala otravu jídlem, to už není moc sranda, když je noc a v okolí žádná nemocnice (otázka je, zda vůbec chcete do indické nemocnice).

Jak se na to připravit

  • Zdravotní pojištění, kartičku mít vždy v peněžence
  • Vozit s sebou dobře vybavenou lékárničku – často se mi nechce tahat, ale chci si udělat takovou KPZ lékárničku do kabelky. Nespoléhejte na to, že vše seženete na místě. Když se něco stane, chcete mít vše hned k dispozici.
  • Znát první pomoc
  • Zjistit si dopředu kvalitní nemocnice v dané destinaci – když mi tohle někdo řekl, nejdřív jsem se tomu smála, ale věřte, že v zemích třetího světa si raději prodloužíte cestu do nemocnice, u ktreré víte, že vás vůbec přijmou.
  • Dobré je mít kontakt na známého zdravotníka, kterému můžete v případě nouze zavolat. Děkuju moc mojí mámě, která mi už v několika krizových situacích dobře poradila, co přesně dělat.
úraz na motorce při cestování na Koh Phanganu - spálené lýtko od výfuku.
Spálené lýtko od výfuku motorky na Koh Phanganu. Pomohl antibakteriální zásyp dovezený z ČR. Únor 2020.

4. Ztracený, ukradený nebo rozbitý telefon v zahraničí

Tak tohle se mi bohužel přihodilo nedávno dokonce dvakrát – leden 2021 a jsem hodně ráda, že s sebou vozím náhradní telefon. Bohužel ani to není dostatečná příprava. Moje české číslo, na které chodí SMS z bank je v háji a až po uzamčení na dálku jsem zjistila, že nemám přístup ke svému cloudu. Navíc jsem také ztratila přístup k Whatsappovému účtu, kde komunikuji se svými klienty. Aplikace typu „Find my phone“ jsou podle mě absolutně k ničemu.

K mojí situaci: poslední telefon mi byl jednoduše ukraden na večírku z kabelky v Mexiku. Předchozí telefon jsem utopila na Bali, když jsem seděla na pláži a přišla vlna.

Jak se na to připravit

  • Nemít drahý telefon, který bývá v chudších zemích trnem v oku pro zloděje.
  • Vždy s sebou vozit druhý telefon (nechávat si ho v ubytování) a v něm mít aktivované všechny důležité aplikace, hlavně mobilní bankovnictví, krypto peněženky, maily, cloudy a další zásadní věci. Samozřejmě co nejlépe zabezpečené dvoufázovým ověřením!!!!
  • Vzít si s sebou náhradní českou sim kartu (aktivovanou!! v zahraničí to nejde) – SMS si pak můžete přesměrovat.
  • Pravidelně zálohovat data – ne jen na cloud, ale i např. do laptopu.
  • Cestovní pojištění, které kryje ztrátu mobilu

5. Ztracený, ukradený nebo rozbitý laptop v zahraničí

Ano, další moje příhoda tentokrát z prosince 2020. Téměř 7 let starý laptop Dell (sloužil skvěle, odpočívej v pokoji) zasáhla náhlá smrt. Místní mexický opravář noteboků konstatoval neopravitelnost a nemožnost vytáhnout jakákoli data. Tak mi nezbývalo nic jiného než si koupit nový a začít od nuly. A mimo Evropu, USA apod je celkem problém sehnat dobrý laptop za normální cenu. V celkem vyspělém moderním městě Playa del Carmen v Mexiku jsem si koupila v supermarketu Sam´s Club průměrný laptop HP za cca 23 000 Kč. Dostala jsem k němu jako dárek batoh a fake JBL reproduktor.

Jak se na to připravit

  • Vozit náhradní laptop se asi nikomu nechce, takže při ztrátě nezbývá než se spolehnout na místní obchody a opravny.
  • Důležité složky mít vždy na cloudu.
  • Starší dokumenty si zálohovat na externí harddisk.
  • Před cestou si nechat laptop vyčistit a odvirovat v ČR.
  • Mít laptop ve speciálním pouzdru, dávám do tašky i pytlíček proti vlhkosti.
Práce na dálku z Bali, cestování, digitální nomádství, freelancer, laptop, práce na laptopu ze zahraničí.
Milovaný laptop Dell mi vydržel opravdu dlouho, nemůžu se na něj zlobit. Ergonomická myš mi samozřejmě také odešla. K ničení elektroniky přispívá hlavně vlhkost a časté přesuny.

6. Ztracené nebo ukradené doklady

Opět reálná situace – prostě jsem jednoho krásného dne nechala v bankomatu kartu. V indonésii vám bankomat dá nejdřív peníze a pak kartu.

Co se stalo kamarádům: ukradená celá kabelka při jízdě na motorce na Bali + následný pád a úraz, ukradená peněženka + zneužití karty, ztráta celého batohu včetně mobilu a laptopu

Jak se na to připravit

  • Mít aspoň 3 debetní karty od různých bank a nemít je všechny na jednom místě !!!!
  • Udělat si scan a kopie občanky, řidičáku, pasu a dalších dokladů
  • Mít s sebou druhý pas z ČR a nechávat si ho v ubytování
  • Pojištění ke kartě – ztráta a zneužití

Reklama 3: Znovu a zas musím doporučit aplikaci a bankovnictví nové generace Revolut. Revolut nabízí nejvýhodnější směnu kurzů, takže v zahraničí na tomto neproděláte. Využívat můžete také virtuální platební karty pro bezpečnou platbu na internetu – karta se vždy po nákupu obnoví. Kdykoli jsem měla nějaký problém, v aplikaci funguje online podpora. Můžete také posílat peníze mezi Revolut uživateli během pár vteřin, stejnou dobu trvá založení účtu. Zkuste to, je to jednoduché! Stahuj aplikaci do telefonu zde.

7. Finanční potíže při cestování

Máte jasný plán: budu pracovat online, vydělám dostatek peněz na život v levnější zemi a zbyde mi dost peněz na cestování a užívání si. To je ideální varianta. Bohužel můžou nastat situace, že vás firma propustí, vypadne vám důležitý klient, nebo přijde pandemie a všichni klienti vám pozastaví zakázky.

Osobně nemám ráda finanční nejistotu a neumím si představit žít někde v Asii s tím, že mám na účtu 10 000 kč. Odjela jsem cestovat s tím, že pokud by mi vypadl příjem, budu mít finance na rok průměrně pohodlného života v dané zemi.


Reklama 4: Pokud tě zajímá, čím se živím, koukni na moje webovky www.illishub.com.


Jak se na to připravit

  • Mít finanční rezervu na minimálně 4 měsíce na spořícím účtu.
  • V případě nouze mít někde likvidní peníze ve formě investic, spoření apod.
  • Mít více zdrojů příjmů a hlídat si platby, faktury, splatnosti.

8. Potíže v ČR, které nemůžete vyřešit na dálku

Dám pár příkladů ze života: problémový nájemník ve vašem bytě, úřady a banky bez možnosti komunikace online, neštěstí v rodině/přátelích.

Co se týče vašeho bydlení v ČR, doporučuji si vše velmi pečlivě smluvně ošetřit a v nejlepším případě mít v bytě nájemníky, které znáte a věříte jim. Pokud byt nevlastníte, doporučuji ho úplně pustit a vydat se na cestu bez závazků. Následné problémy a komunikace vám za to rozhodně nestojí.

Jak se na to připravit

  • Tady je dobré předem zhodnotit svou situaci a zvážit, co konkrétně mně se může v ČR během mojí nepřítomnosti pokazit. Je dobré se zamyslet opravdu nad všemi možnými scénáři, jak tomu můžu předejít a co budu dělat, pokud se něco stane.
  • Je možné, že nastane situace, kdy si budete muset koupit první možný let domů za jakoukoli cenu.
  • Vytvořte plnou moc a dejte jí někomu, komu věříte (např. rodiče nebo sourozenec), aby za vás mohl jednat na úřadech.
  • Poprosit kamarády a známé, zda dohlédnou na vaše záležitosti v ČR (např. byt).

9. Propadlá víza

Věc, kterou se vyplatí hlídat. Částka za překročení povolené doby k pobytu se může vyšplhat na stovky dolarů. Za jeden den překročení víz na Bali platíte 800 000 rupií, v jiných zemích vám pak zakážou přijet znovu.

Dlouhodobý cestovatel se chce občas usadit na delší dobu někde, kde je hezky a našel si tam kamarády, a tak vymýšlí, jak se zdržet déle. Nejčastějším trikem je tzv. Visa run – opustíte zemi na pár dnů a pak se vrátíte jakoby se nechumelilo s novým razítkem. Ve většině zemích fungují různí visa agenti, kteří za poplatek zařídí téměř cokoli. Většinou platí – čím zkorumpovanější země, tím jednodušší je obejít imigrační zákony.

Mnoho zemí např. v Jižní a Střední Americe nabízí možnost zařídit si rezidenci v dané zemi za poplatek po předložení různých dokumentů. Rezidence pak umožňuje v zemi dlouhodobě legálně pobývat, někdy i pracovat či registrovat firmu.


Reklama 5: V době, kdy píšu tento článek se nacházím v Playa del Carmen, Mexiko. Kdo mě sleduje, tak ví, že se mi tu celkem líbí a jinam se zatím nehrnu. Pokud tě zajímá víc, přečti si článek, který jsem publikovala na WEEFSWORLD o nomádění v Playi. Weef je moje oblíbená bloggerka, která mě velmi inspirovala v práci na dálku a cestování. Mrkni na její web!

weefsworld.eu - blog o cestování, minimalismu a práci na dálku. 
Můj článek o Playa del Carmen.
Můj článek na weefsworld.eu

10. Problémy s letenkami a podvody při ubytování

Velmi běžná věc – koupíte si letenky přes kiwi.com a podobné srovnávače, let je pak zrušený nebo změněný a vy už letenku ani peníze v životě neuvidíte. Aerolinka s vámi mluvit nechce, protože jste si letenku nekoupili přes ní, zprostředkovatel má nonstop obsazený telefon.

Ubytování: chcete se vyhnout předraženému AirBnb a hotelům, najdete extrémně výhodné ubytování na vlastní pěst, zaplatíte zálohu a „majitel“ přestane komunikovat. Byt i peníze jsou pryč.

Jak se na to připravit

  • Lety hledat na kiwi nebo skyscanner, kupovat přímo od aerolinky!
  • Vybírat letenky s možností změny zdarma (nyní je to už běžné)
  • Zapnout si notifikace na mobilu pro váš let
  • Při hledání dlouhodobého ubytování se ubytovat prvních pár dní v hotelu, hledat pak osobně na místě, jednat s majiteli a prohlédnout si byt naživo.
  • Využívat slevy a věrnostní programy na Booking.com . Při častějších rezervacích dostanete 15% slevu na většinu rezervací.

A jaké jsou tvoje cestovatelské fuck upy? Stalo se ti něco podobného? Nebo jsem na něco důležitého zapomněla? Napiš mi na Instagram nebo do komentářů!

instagram ilcabar o cestování, práci na dálku a životě v zahraničí
Sleduj můj instáč o cestování a životě v zahraničí v době pandemie.